Ajándékozás a kórházban

2018 december 13-án, csütörtökön délután a Berzsenyi Dániel Gimnázium 10.B osztályának 6 tanulója lepte meg a Marcali Dr. Szaplonczay Manó Integrált Kórházegység ápolási osztályának betegeit.

A zömében idős emberek minden apró figyelmességnek örülnek, hiszen többen hónapok óta ott élik mindennapjaikat. A diákok a tavalyi évben előadott műsor sikerein felbuzdulva idén gipszből készült angyalkákkal és szaloncukrokkal lepték meg az ápolási osztályon fekvőket Karácsony alkalmából. Nagyon meghatotta a meglepetés ajándék a betegeket és a gimnazistákat is megérintette a látogatás. Jól esett nekik, hogy mosolyt csaltak az emberek arcára. Volt olyan beteg, akit éppen akkor látogattak meg a családtagjaik, amikor az ajándékozás történt. Ők szintén nagyon hálásak voltak a lányoknak. A szaloncukor többeknél azonnal el is fogyott J. A nővérek is örültek a figyelmességnek és egy kis teasüteménnyel és üdítővel várták az ajándékozó diákokat.

Terveink szerint jövőre az ápolási- és krónikus osztályon lévőket is meglepik a Berzsenyis diákok. A megvalósításért, a figyelmességért, a befektetett munkáért és energiáért köszönet illeti a diákokat: Antal Virginia, Ambrus Zoé, Farkas Kinga, Herceg Erika Kíra, Óvári Dorina, Papp Fanni tanulókat.

Nagy Csaba tárogatóművész előadása

Rendhagyó tanóra keretén belül láttuk vendégül Nagy Csaba tárogatóművészt december 12-én az 5.órában. Felidéztük a kuruc kor eseményeit, főbb alakjait, illetve megismerkedhettünk az akkor használt tárogató nevű hangszer történetével, amin kuruc kori dallamokat is meghallgattunk. Tartalmas, színvonalas előadást láthattunk és alkalmunk nyílt egy kis időutazásra is. Az előadás végén hangszeres kísérettel együtt énekelték diákok, tanárok a Kossuth – indulót.

Szalagavató 2018

Pénteken, december 7-én került sor iskolánk szalagavató ünnepségére. 48 érettségire készülő végzős diák várta, hogy osztályfőnökük feltűzze a kék szalagot, ami a gimnáziumban eltöltött utolsó évre emlékezteti őket. Hónapok óta készültek a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok, hogy a hagyományokhoz híven eltáncolják a palotást és a keringőt, aminek idén is nagy sikere volt. Az ünnepség végén a végzősök szüleikkel is eltáncolták a keringőt és számtalan fotóval örökítették meg ezt a jeles napot.

Ezúton szeretnénk támogatóinknak megköszönni, hogy támogatták iskolánk rendezvényét:

Baglas Néptáncegyüttes

Mesztegnyői HONI Tánccsoport

Kis - Balaton Táncegyüttes

Kiss László Sportcsarnok

Király Csilla

Marcali Múzeum

Marcali Kulturális Korzó

Marcali Városi Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete

Tesco Marcali Hipermarket

Marcali Város Önkormányzata

Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium Szülői Munkaközössége

Nemes Endre

Karácsonyfa díszítés

Iskolánkban is megkezdődött a készülődés a karácsonyra, melyhez Juhász Antal egy óriási fenyőfával ajándékozta meg a gimnáziumot. Hagyományaink szerint a kilencedik osztályosok osztályfőnökeikkel díszítették fel a fát. A díszek egy részét a diákok készítették és ismét szépen sikerült felöltöztetni a fát.

Az origamitól a forró fürdőkig – előadás Japánról

A Marcali Földrajzosok Köre szervezésében 2018. november 30-án Gruber László történelem-földrajz szakos középiskolai tanár, a Szegedi Tudományegyetem oktatója tartott iskolánkban előadást Japánról. 2005-ben a Japán Akadémia ösztöndíjasaként járt a „felkelő Nap országában”. Az akkori út során készített számtalan diakép megtekintése mellett egy nagyon élvezhető stílusú, sok-sok információt átadó előadást hallhattunk.  Egy teljesen más kultúrát ismerhettünk meg a kb. másfél óra alatt. Felváltva jelent meg a képeken, miként él együtt összhangban egymással a múlt szokásainak tisztelete és továbbvitele a legmodernebb technológiák alkalmazásával Japánban. Természetesen szó esett a Japánt veszélyeztető természeti katasztrófákról, illetve a II. világháborúban az országot ért atombomba támadásról is.

            Köszönjük Marcali Város Önkormányzata Civil Kapcsolatok, Kulturális, Idegenforgalmi, Sport és Ifjúsági Bizottságának a program megvalósulását segítő anyagi támogatását!

                                                                                                          Káplár Veronika