Angliai út

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium 10 fős diákcsoportja októberben 1 hetet töltött az Egyesült Királyságban, a Devonshire megyei Barnstaple városában.
A 11.évfolyamos diákok csoportját Nagyné Bakos Franciska tanárnő vezette. Repülővel utaztunk Angliába, az utat a SOL(Share One Language) non-profit alapítvány szervezte és szponzorálta.
A délelőttök tanulással teltek, anyanyelvi tanárok tartottak 4x45 perces tanórákat. 4 másik magyar gimnázium diákjaival tanultunk együtt, a tudásszíntűnknek megfelelő csoportokban.
 
Angol családok voltak a szállásadóink és egyben a vendéglátóink is. Ez a nyelvtanulás szempontjából is nagyon hasznosnak bizonyult, hisz esténként a házigazdáinkkal angolul tudtunk beszélgetni. A délutánok kirándulásokkal és gyakorlatias feladatok megoldásával(pl.: interjúk készítése a városban, stb..) teltek.
Többek között bejártuk a Bristol öblének néhány gyönyörű halászfaluját (Woolacombe, Ilfracombe, Lynton, Lynmouth), de Artúr király legendás várát, Tintagel, is meglátogattuk, s körülültük lovagjainak "kerek asztalát".
 Clovelly bájos tengerparti falucskájának hegyi lejtői, és az ott teherhordásra használt "csacsi-fogatok" felejthetetlenek maradnak számunkra.
Az utolsó tanítási napon önálló projektek bemutatásával adtunk számot a héten tanult ismereteinkről.
Angol idegenvezetőink mind szakmailag, mind emberileg nagyon közel kerültek hozzánk.
Életre szóló élményekkel gazdagodtunk ezen a csodálatos úton, s reméljük, hogy sikeres közép-, és felsőfokú nyelvvizsgát tudunk majd szerezni az Angliában elsajátított tudásunkkal.(Bár a csoportunk 60%-a már rendelkezett középfokú nyelvvizsgával a kiutazás előtt.)
 
Résztvevő diákok:
 
Baranyi Liána 11.E                                     Fazekas Bálint 11.B
Gáspár Gréti 11.E                                      Gebei Viktor 11.B
Kalsecz Eszter 11.E                                   Horváth Valentina 11.B
Kiss Lajos Bence 11.E                               Matakovics Rebeka 11.B
Kuti Melitta 11.E                                         Péter Fanni 11.B

Techtogether Junior

2019. november 11-én Zalaegerszegen képviseltük iskolánkat a Techtogether Junior versenyen. Ezt a versenyt az egyetemek és középiskolák szervezik a diákok érdeklődési körének és hobbijainak kitágítása érdekében, illetve a tovább tanulás, a szakmák megismerése, a munkába állás segítésére.

Ezen a versenyen középpontban a jövőnk alakítása áll és minden feladat e köré épül. Az idei versenyen egy általunk választott és egy sorsolt szakmát, szakot kellett bemutatnunk egy rövid, 7 perces prezentációban. Nagyon fontos volt a rövid, lényegre törő tartalom és előadás.

Mi a hidrogén meghajtású járművek, hidrogén cella által termelt energiával kapcsolatos szakmákat választottuk és a fordító/tolmács szakot kaptuk. Ahogy az már a prezentációnk címében is állt, "A jövő energiája, sok nyelvű szakmája" egy gyerekcipőben levő technológia előnyeit mutatta be és az egyik legsokarcúbb szakmának firtattuk a hasznát és fontosságát. Ezek után a 6 fős csapatunk (Bojtor Barnabás, Kővári Kristóf, Pajor Gergő, Palacskó Zsombor, Pálfi Péter és jó magam) kettő részre vált. A csapat egyik fele az egyetemek, középiskolák által felállított standoknál a menetlevelünkre gyűjtötték a pontokat izgalmas, érdekes és ismeret terjesztő feladatokkal, eközben a csapat másik fele szoros menetrendet kötve gyakorlati és ügyességi feladatokat oldottak meg, amivel szintén pontokat lehetett gyűjteni. Csapatunk szépen teljesített hiszen majdnem minden feladatot sikerült megoldani. Sajnos a nagy rohanásban elcserélte az egyik állomásnál levő segítő a menetlevelünket, aminek pontveszteség lett a következménye. De nem voltunk csalódottak, hiszen jól éreztük magunkat, rengeteg hasznos dolgot megtudhattunk a gyakorlati és iskolai képzésekről, illetve a hazai gyárak szerepéről és működéséről. És persze egyetlen egy diák és kísérő sem távozott üres kézzel, mert minden csapat kapott jutalmat és ajándékot. Nem kerültünk fel idén a dobogóra, de az a tapasztalat amit itt megszereztünk az mindennél többet ér. 

 

Írta: Harcz Bence Kálmán a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója.

Pályaorientációs foglalkozás végzősöknek

A Siófoki Tankerületi Központ az EFOP-3.2.5-17-2017-00003 azonosítószámú „MTMI készségek- és kompetenciák fejlesztése a Siófoki Tankerületi Központ iskoláinak pályaorientációs programjában” című pályázata keretében 2019. október 24-én a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulói pályaorientációs foglalkozáson vettek részt. A foglalkozás keretében a diákok tájékoztatást kaptak a jelenlegi hiányszakmákról, önismereti tesztet töltöttek ki, mely segítséget nyújthat a pályaválasztásban, valamint kreatív csoportfoglalkozás keretében a sikeres önéletrajz elkészítését is gyakorolhatták. A foglalkozás az iskola 2019. évi pályaorientációs napjához kapcsolódva került megvalósításra.

Pályaorientációs nap

Október 25-én tartottuk gimnáziumunkban hagyományos környezetvédelmi, egészségnevelési és pályaorientációs napunkat. A megnyitó után a 9. és 10. osztályosok a közösségi szolgálatról hallgattak meg tájékoztatót, a 11. és 12. osztályosok pedig egy-egy volt diákunk történetét ismerhették meg a továbbtanulásukról. Ezután egészségnevelési, környezetvédelmi témájú előadások, illetve a duális képzésről szóló tájékoztatás következett. A délelőtt második felében különböző egyetemek ismertették a karokkal kapcsolatos legfontosabb információkat, forgószínpadszerűen, így minden diáknak lehetősége volt mindezt meghallgatni. A nap végén az aulában felállított standoknál személyesen is tehettek fel kérdéseket a tanulók azokról az egyetemi képzésekről, melyek felkeltették az érdeklődésüket. A program záróeseményeként – mint minden évben - a Ziehl-Abegg Kft. meglepetéssel kedveskedett diákjainknak.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani vendégeinknek:

Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Balatoni Úszóiskola

Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár

Marcali Rendőrkapitányság

Kiwanis Női Klub Marcali

Boronkai Íjász Egyesület

Ziehl-Abegg Kft.

Pannon Egyetem – Veszprém, Zalaegerszeg, Nagykanizsa

Pécsi Tudományegyetem – Művészeti és Bölcsészettudományi Kar

ELTE – Informatikai Kar

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi, Állam- és Jogtudományi, Közgazdaságtudományi Kar

Szaka Zsolt

Kiss Máté

Váczi Violetta

Bozsits Petra

Nagy Kata

Hagyánek Sára

Péter Dávid

Kiss Barbara

Németh Rebeka

Október 23-i megemlékezés

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói az 1956-os forradalom alkalmából egy zenés, táncos műsort adtak elő, mellyel méltó emléket állítottak a történelmi eseményeknek.