Arany János Balladamondó Verseny

Arany János 1851 és 1860 között Nagykőrösön élt és alkotott, itt született meg híres balladáinak jó része. A költőóriás tiszteletére rendezi meg Nagykőrös Város Önkormányzata és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ háromévente a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt. Az idei évben tizennegyedszer gyűltek össze Arany János balladáinak rajongói az alföldi városban.

205 diák érkezett március 6-án a versenyre a Kárpát –medencei középiskoláiból. A szervezők a borús idő ellenére igyekeztek színes, változatos programokkal meglepni a vendégeket: városnézés, múzeumlátogatás, Csík János és művészbarátainak koncertje tette emlékezetessé a péntek délutánt és estét, feledtette a sorszámhúzás feszült izgalmát.

Majd szombaton kezdetét vette maga a verseny. A délelőtt folyamán a diákok 8 előzsűri előtt adták elő a kötelezően választott produkciójukat: a Tengeri-hántás, az V. László vagy  a Rozgonyiné című ballada bemutatása volt a feladat.

Baranyi Liána, gimnáziuunk 11. E osztályos diákja már több versenyen bizonyította, hogy Arany János műveinek értő tolmácsolója.  Most a Tengeri-hántás című balladát választotta, és adta elő olyan sikerrel, hogy a zsűri első helyezettként juttatta a délutáni döntőbe. Lia hatalmas dicséretet kapott a Takács Bence Ervin (előadóművész, műsorvezető, tanár) vezette zsűritől.

A döntőben 24 versenyző adott elő egy-egy szabadon választott Arany balladát. A döntőbe jutott tanulók magyarországi és határon túli nagyvárosok nagynevű iskoláit képviselték: Budapest, Debrecen, Sopron, Győr, Pécs, Veszprém, Beregszász … bizonyultak a legjobbnak az elődöntőkben.  Lia volt az egyetlen, aki kisvárosból érkezett, nemcsak Marcalit, hanem Somogy megyét is képviselte. Arany János Zách Klára című balladájával varázsolta el a közönséget.

A 11 tagú zsűriben a magyar művészet és kultúra elismert szaktekintélyei foglaltak helyet. A rendkívül szoros mezőnyben az első helyezett egy budapesti diáklány lett, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulója, a második helyezett a Szombathelyi Premontrei Gimnáziumból érkezett, a harmadik legeredményesebb versenyző a Pécsi Művészeti Gimnázium dráma tagozatos diákja. Őket követte Lia, aki a zsűri döntése alapján Nagykőrös Város Polgármesterének Különdíjában részesült, és rengeteg elismerő gratulációval, értékes jutalmakkal, feledhetetlen emlékekkel térhetett haza. 

 

Félévi tanulmányi verseny

Gimnáziumunkban február 28-án került sor a félévi tanulmányi verseny eredményhirdetésére. 25 tanulót emeltünk ki kitűnő, illetve jeles eredményeikért. Az osztályátlagok alapján az első 3 helyezett vehetett át oklevelet.

Kitűnő tanulóink:

Makai Zsófia Panna 10.A

Gáspár Gréti 11.E

Hosszú Regina 11.E

Kuti Melitta 11.E

Osvald Bettina 12.E

Ivók Réka 12.E

Jeles tanulóink:

Csécs Blanka 9.A

Kisgyura Száva 9.A

Monostori Erzsébet 9.A

Czuring Nóra 9.A

Kocsis Dominik Gergő 9.A

Vincze Martin 9.B

Mali Gergő 9.B

Tóth Marcell 10.A

Horváth Ádám 10.A

Gáspár Gellért 10.B

Mika Anna 10.B

Antal Virgínia 11.B

Gebei Viktor László 11.B

Baranyi Liána 11.E

Hosszú Fanni 11.E

Szántó Júlia Anna 11.E

Ámmer Fanni 12.B

Pajor Gergő 12.B

Pintér Hargita 12.E

Osztályátlagok alapján:

1.11.E

2.12.E

3.9.A

Megemlékezés Niklán

2020. február 22-én a niklai temetőben emlékeztünk meg Berzsenyi Dániel halálának 184. évfordulójáról. A helyi önkormányzat által szervezett megemlékezésen Monostori Erzsébet, iskolánk 9. A osztályos tanulója, Berzsenyi: A Balaton című versét szavalta el. A költő sírján elhelyezett koszorúval tisztelegtünk iskolánk névadója előtt.

Filharmónia a gimnáziumban

Az idei tanév második filharmónia előadására iskolánkba érkezett az Infiore Quartet A zeneirodalom slágerei című műsorával. Az előadás alkalmával egy rövid időutazást tehettünk a régi, klasszikus zenei slágerek világán keresztül a mai slágerekig. Bach és Mozart mellett a legújabb zenéket is meghallgathattuk a vonós és fúvós hangszereken.

Tehetséggála: Vers-és prózamondás kategória

Február 19-én rendezték meg a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán a Somogy Megyei Tehetséggála Vers- és prózamondó kategória előválogatóját. Három középiskolás juthatott be a gálaestre, amely március 25-én Kaposváron a Szivárvány Kultúrpalotában kerül megrendezésre. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumot a válogatón Baranyi Liána, Monostori Erzsébet és Tóth Gábor képviselte. Mindhárman nagyszerűen szerepeltek, Lia és Gábor  ott lesznek a gálaműsor fellépői között. Felkészítő tanárok: Borosné Gyarmati Cecília és Horváthné Csoszó Gyöngyi