8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 20 tanulója és 5 tanára a TÁMOP - 3.3.10.B-12-2013-0031 projekt keretén belül három napos kiránduláson vett részt az Őrségben 2014. május 3. és 5. között. A kirándulók a kedvezőtlen időjárás ellenére is színes, élményekben gazdag programot teljesítettek.

 

Először a kehidai Deák-kúriában álltak meg, s tisztelegtek a „Haza bölcse” előtt. Kehida után a csodálatosan felújított egervári reneszánsz várkastély és a falu gótikus temploma következett, ahol a plébános úr tartott érdekes előadást. Ebéd után az eső és a viharos szél alaposan megkeserítette a zalaegerszegi skanzenben és az Olaj és Gázipari Múzeumban töltött időt, úgy hogy a zárt helyiségben lévő kőzetkiállítás szinte megváltásnak számított. Mindez azonban nem törte meg a jó hangulatot, amely csak fokozódott az esti pizza elfogyasztásakor a GO-NA szabadidőközpontban Szentgyörgyvölgyön, ahol a szállásunk is volt.

A második nap programja már kedvezőbb időjárási viszonyok között zajlott, az eső elállt, csak a viharos erejű szél keserítette meg a túrázók életét. Ezen a napon ugyanis a gyaloglás dominált. Gyalog ment el a csoport a faluba, hogy az egyik fazekasmesternél a tanulók és kísérőik kipróbálhassák kézügyességüket, s gyalogszerrel tették meg az utat ebéd után a közeli Velemérbe, hogy gyönyörködhessenek a magyar gótikus építészet egyik gyöngyszemében, s megcsodálják Aquila János freskóit, melyek a középkori vallásosság világába repítették a széltől átfútt vándorokat. A délután és az este a sport jegyében telt el: futballmeccsek zajlottak, majd mindenki szurkolt a Győri ETO kézilabdás lányainak.

Az utolsó nap is sporttal kezdődött: a márokföldi kalandparkban mindenki bizonyíthatta bátorságát, ügyességét és fizikai állóképességét. A próbát minden tanuló vitézül kiállta, a tanárok közül csak Krénusz tanár úr teljesítette a távot. A közvélemény-kutatás szerint ez bizonyult a legnépszerűbb programpontnak.

Ebéd után a Pityerszer népi építészete és az Őrség története, valamint az őriszentpéteri román templom következett. Mindenkit lenyűgözött, ahogy az őrségi emberek megpróbálják a régi népi építészeti elemeket az új épületekbe is beépíteni. Csodálatos modern épületeket láttunk!

A búcsúvacsorát Balatonszentgyörgyön fogyasztották el a testben megfáradt, ám lélekben feltöltődött vándorok.

A résztvevők élménydús, információban gazdag programot teljesítettek, bizonyára sokáig fognak még rá emlékezni! A szervezők munkáját a tanulók példás magaviselettel, érdeklődéssel és figyelemmel hálálták meg. Öröm volt velük lenni!