8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

Tisztelt Vendégeink, Szülők, Kollégák és kedves Diákok!

Újra eltelt egy nyár. Véget értek a hosszú, forró, iskolamentes, gondtalan napok. Várakozással tekintünk az új tanév, az új kihívások elé. Vajon mit hoz a következő tanév?  Új barátokat, új feladatokat, új ismereteket, az érettségire való felkészülést.

Röviden tekintsünk vissza mi minden történt júniustól idáig!

Rendben lezajlottak az érettségi vizsgák. A szép eredményekről bővebben már hallottatok a tanévzáró ünnepélyen. Információink szerint a felvételik is sikeresek voltak, és aki nem egyetemi, vagy főiskolai tanulmányokat választott, ők is bekerültek azokba az iskolákba ahol kedvük szerint tanulhatnak szakmát.

Júliusban 20 diákunk ismét német nyelvi kurzuson vett részt Künzelsauban. Kiváló lehetőség volt, hogy nyelvtudásukat gyarapíthassák. Sok érdekes programon vettek rész, és a kétévenként megrendezendő városi ünnepségen is kivették a részüket az előkészületekben és a programokon is.

Iskolánkban a technikai dolgozók a kisebb javításokat elvégezték; a tantermekben, a folyosókon kijavították, lefestették a koszos falakat, hogy tiszta és szép iskola várjon mindenkit. Kérlek Benneteket, hogy tiszteljétek a munkájukat és vigyázzatok a tisztaságra!

Zsiga Gyula a Ferencváros egykori kézilabdaedzője a következőket mondta egy interjú során: „A kézilabdázó fiamat is arra tanítom, hogy legyen szorgalmas. Tök mindegy, mennyire ügyes, a szorgalma át fogja lendíteni bizonyos dolgokon. Ha kőkeményen dolgozik, az előbb-utóbb átragad a másikra.

Az idén is voltak, akikre évközben nem ragadt rá a kőkemény munka, nem dolgoztak, nem küzdöttek eléggé, így a nyáron kellett pótolniuk hiányosságaikat. Nagyon szeretnénk, ha ők év-végére átlendülnének a holtponton, és kitartó, szorgalmas munkával saját magukat is sikerélményhez juttatnák.

Kedves Kilencedikesek!

Sok szeretettel köszöntünk benneteket, és remélem, hogy ezt a szeretetet, és odafigyelést, amellyel ma körülveszünk benneteket, a további, iskolánkban töltött évek során is érezni fogjátok, és boldog diákéveket tudhattok majd magatok mögött.  Az iskolaváltás újdonságokat tartogat számotokra: új társakat, új tanárokat. Egy dolog azonban változatlan marad az életetekben, ez pedig a tanulás, amely ezután is a legfontosabb feladatotok kell hogy legyen.

Kívánom, hogy a kitűzött céljaitokhoz egyre közelebb kerüljetek, szüleitek és tanáraitok segítségével azokat el is érjétek.
A mai naptól Ti is Berzsenyisek vagytok! Mindig büszkén viseljétek ezt a jelvényt, amely egy jó gimnáziumhoz, egy kiváló közösséghez való tartozást jelképez. Ezt a kitűzőt a diákönkormányzat vezetője adja át osztályfőnökeiteknek.

Kedves Végzősök!

Seneca ókori római filozófus a következőket mondta tanítványainak:
“Hát van olyan idő, amikor nem kell tanulnunk? – kérdezed.
S én azt válaszolom: nincs. De amint tanulni minden korban tiszteletre méltó, úgy kioktatást kapni már nem mindegyikben az. Szégyellni való, ha az öreg ember az ábécével vesződik: a fiatalnak tudást kell szereznie, az öregnek pedig alkalmaznia kell ezt a tudást. A szerzés sosem elegendő az élethez, tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél…”

Ez az év is eljött, amikor a középiskolában megszerzett tudással bánnod kell. Év végére meg kell mutatnod, hogy jól felkészültél az érettségire. „A tudást nem lehet ajándékba kapni.” Meg kell érte dolgozni, küzdeni, áldozatot kell érte hozni.
Ez az utolsó tanév számotokra ezen falak között. Igyekezzetek jól érezni magatokat és méltón befejezni az itt töltött diákéveket! Legyenek előttetek példaként azok a diáktársaitok, akik most, illetve az előző években érettségiztek kiváló eredménnyel.

Végül Richard David Precht német filozófus és író szavaival kívánok a magam és kollégáim nevében a 2015/2016-os tanévre kitartó, küzdeni tudó magatartást mindenkinek:

„Az elégedett és boldog élet kulcsa a tanulás és az öröm összekapcsolása. Az öröm nélküli tanulás kimerít, a tanulás nélküli öröm pedig rendkívül unalmas.”