8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany
János születésének 200. évfordulója tiszteletére, az ARANY JÁNOS-EMLÉKÉV 2017 keretében szavalóversenyt hirdetett magyarországi és külhoni felső tagozatos és középiskolás diákok számára. 2017 őszén hét helyszínen zajlottak országszerte a területi döntők.

Ezek dobogósai és a nagykőrösi Arany János balladamondó verseny legjobbjai kaptak meghívást az országos, Kárpát-medencei döntőre. Kategóriánként mintegy 30 versmondó vett részt a rangos megmérettetésen, mely november 25-én zajlott az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budai Várban. A dél-dunántúli régiót (Baranya, Tolna, Zala és Somogy megyét) Baranyi Liána, gimnáziumunk 9. E osztályos tanulója képviselte egy pécsi és egy zalaszentgróti diák mellett. Lia októberben első helyezett lett Pécsen, a területi fordulón. A borús novemberi időjárás ellenére ünnepélyes hangulat fogadta a versenyzőket és a kísérőket az ország legnagyobb könyvtárában. A szervezők a versmondó verseny mellett számos programmal készültek a nagy napra: Arany-kiállítás, tárlatvezetés, tortakóstoló, kézművesfoglalkozások várták az érdeklődőket.
A versenyzők a délelőtti első fordulóban egy szabadon választott Arany-verset adtak elő. A jobbnál jobb versmondók közül a zsűri döntése alapján mindössze 10 versenyző került a délutáni döntőbe. Lia most nem volt a döntősök között, de a versenytársak és zsűritagok közül is többek gratulációjának örülhetett. Hatalmas élmény, nagy kihívás volt számára ilyen nagyszabású rendezvényen kilencedikesként megmérettetni magát, sokat tanulhatott az idősebb, többnyire végzős versenytársaktól. Így a könyvjutalmak mellett értékes tapasztalatokkal gazdagodott, melyeket a további versenyeken kamatoztathat.