8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 2018

Országos, Kárpát-medencei döntő

46 éve minden október közepén Sátoraljaújhely három napra az anyanyelv fővárosává válik, hiszen a zempléni város ad helyet az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjének. A verseny célja anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, a nyelvhasználat fejlesztése. Az országos fordulóra megyei döntők első és második helyezettjei kapnak meghívást két kategóriában (gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulók).  A megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged 2-2 és Budapest 12 tanulót küldhet kategóriánként. A határon túli magyar középiskolás diákok a regionális döntőkön nyerik el az indulás jogát. Így 129 diák kapott meghívást az október 19-én kezdődő versenyre, mely írásbeli és szóbeli fordulóból áll.

Az írásbeli feladatok megoldására a diákok 180 percet kapnak. A feladatlap nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai, szövegalkotási feladatokat tartalmaz.

Október 20-án, szombaton valamennyi versenyző nyilvános szóbeli versenyen vett részt. A feladat: egy háromperces beszédmű előkészítése 20 perc alatt, majd ennek előadása vázlat alapján, a bírálóbizottság által kijelölt témák egyikéből.

Somogy megyét egy barcsi diáklány mellett Baranyi Liána, gimnáziumunk 10. E osztályos tanulója képviselte a gimnáziumi kategóriában. Nem egyszerű tizedikesként megmérettetni a zömében végzősökből álló mezőnyben, amely idén a bírálóbizottság megítélése szerint rendkívül erős volt, ám Lia nagyszerű teljesítményével kategóriájában a 12. helyen végzett, és az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíjában részesült.  

Lia a szép elismerésen túl sok élménnyel gyarapodott, hiszen összemérhette tudását az ország legnagyobb gimnáziumainak tanulóival. Tapasztalhatta, hogy egy marcali diák is meg tudja állni a helyét ilyen rangos versenyen, ha szorgalom és kitartás társul a tehetsége mellé. Így az eredményhirdetésen a budapesti elitgimnáziumok, Szeged, Pécs, Győr, Székesfehérvár, Kolozsvár híres középiskoláinak tanulói mellett egy marcali fiatal is elismerésben részesült.

Gratulálunk, Lia!