8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

Április 26. és 28. között zajlott a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny országos, Kárpát-medencei döntője a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban, melyre több mint 150 fiatal, köztük 26 határon túli diák kapott meghívást.

A versenyzők pénteken délelőtt egy szabadon választott szöveget olvastak fel. A 12 tagú zsűri három bizottságban értékelte a produkciókat Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író és Minya Károly főiskolai tanár elnökletével. Délután az írásbeli fordulón a tanulók egy rövid szövegrészlet hangsúlyjelölését végezték.

A szombat a kötelező szövegeké. A versenyzők feladata egy ismeretlen szöveg értő és értető felolvasása, melyre előzetesen 20 perc felkészülési időt kapnak.

Az eredményhirdetést – rendkívül ünnepélyes körülmények között - a városháza dísztermében rendezték. A 35 legtehetségesebb tanuló Kazinczy-érmet kapott, köztük Baranyi Liána, gimnáziumunk  10. E osztályos tanulója. Ez már önmagában is óriási eredmény, hiszen a díjazottak szinte valamennyien nagyvárosi elitiskolák diákjai. Ám Marcali és Baranyi Liána neve még egyszer elhangzott a díjkiosztón, mert Lia az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapta a kötelező szöveg legszínvonalasabb tolmácsolásáért.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!