8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

Arany János 1851 és 1860 között Nagykőrösön élt és alkotott, itt született meg híres balladáinak jó része. A költőóriás tiszteletére rendezi meg Nagykőrös Város Önkormányzata és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ háromévente a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt. Az idei évben tizennegyedszer gyűltek össze Arany János balladáinak rajongói az alföldi városban.

205 diák érkezett március 6-án a versenyre a Kárpát –medencei középiskoláiból. A szervezők a borús idő ellenére igyekeztek színes, változatos programokkal meglepni a vendégeket: városnézés, múzeumlátogatás, Csík János és művészbarátainak koncertje tette emlékezetessé a péntek délutánt és estét, feledtette a sorszámhúzás feszült izgalmát.

Majd szombaton kezdetét vette maga a verseny. A délelőtt folyamán a diákok 8 előzsűri előtt adták elő a kötelezően választott produkciójukat: a Tengeri-hántás, az V. László vagy  a Rozgonyiné című ballada bemutatása volt a feladat.

Baranyi Liána, gimnáziuunk 11. E osztályos diákja már több versenyen bizonyította, hogy Arany János műveinek értő tolmácsolója.  Most a Tengeri-hántás című balladát választotta, és adta elő olyan sikerrel, hogy a zsűri első helyezettként juttatta a délutáni döntőbe. Lia hatalmas dicséretet kapott a Takács Bence Ervin (előadóművész, műsorvezető, tanár) vezette zsűritől.

A döntőben 24 versenyző adott elő egy-egy szabadon választott Arany balladát. A döntőbe jutott tanulók magyarországi és határon túli nagyvárosok nagynevű iskoláit képviselték: Budapest, Debrecen, Sopron, Győr, Pécs, Veszprém, Beregszász … bizonyultak a legjobbnak az elődöntőkben.  Lia volt az egyetlen, aki kisvárosból érkezett, nemcsak Marcalit, hanem Somogy megyét is képviselte. Arany János Zách Klára című balladájával varázsolta el a közönséget.

A 11 tagú zsűriben a magyar művészet és kultúra elismert szaktekintélyei foglaltak helyet. A rendkívül szoros mezőnyben az első helyezett egy budapesti diáklány lett, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulója, a második helyezett a Szombathelyi Premontrei Gimnáziumból érkezett, a harmadik legeredményesebb versenyző a Pécsi Művészeti Gimnázium dráma tagozatos diákja. Őket követte Lia, aki a zsűri döntése alapján Nagykőrös Város Polgármesterének Különdíjában részesült, és rengeteg elismerő gratulációval, értékes jutalmakkal, feledhetetlen emlékekkel térhetett haza.