ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

TÁMOP-3.2.1.A-11/2-2012-0032
Programsorozat a tudatos, felelősségteljes állampolgári lét kialakításához

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával hajtott végre dinamikus, nagyszabású projektet a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A szakmailag előkészített, TÁMOP-3.2.1.A-11/2-2012-0032 számú pályázati program megvalósítására a KLIK Marcali Tankerülete több mint 20 millió forintot kapott.

 

A programok célja a közösségi tevékenységek erősítése, a tudatos, felelősségteljes állampolgári lét kialakítása és a társadalomba illeszkedés volt. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium mellett Kéthely Értelmi Fogyatékosok Otthonának lakói kapcsolódtak be a projektbe. A nyitó esemény Kéthelyen zajlott a helyi borászat rendezvénytermében. Számos közösségi programot tartottak meg a szervezők, amelyek keretében sztárok, ismert művészek és szakértők segítettek a közös gondolkodás, az önkéntesség, az egymásra figyelés és a valódi párbeszéd kialakításában.

A középiskoláknak meghirdetett 50 órás Közösségi Szolgálat potenciális rászoruló célcsoportjaival való érintkezés érdekében disszeminációhoz kötődő kulturális programokat szervezett az iskola. Közösségi környezeti előadások, kulturális előadások, kerékpártúra, kerékpártároló festés, fa- és virágültetés, mozgásos rendezvény és koncertek várták a fiatalokat. Molnár Ferenc Caramel, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze, Pankotay Péter és Ruzicska László színészek, a kultúra fiatal nagyköveteiként számon tartott Kávészünet zenekar, valamint Szebeni István és Buga Mihály televíziós műsorvezetők látogattak el a diákokhoz.

A gyerekekkel közösen végzett fa-, és dísznövényültetés a résztvevő diákokkal az eszközök helyes használatát, az ültetés fázisait tanították meg elsőként, illetve azt, hogyan kell gondozni a továbbiakban az általuk elültetett növényeket. Az együtt végzett munka segített a közösségé formálásban is: beosztották a különböző munkafolyamatokat, kiválasztották az egyes testhezálló feladatokat.

Előkészítették a középiskoláknak meghirdetett 50 órás Közösségi Szolgálat potenciális rászoruló célcsoportjaival való érintkezése érdekében a disszeminációhoz kötődő kulturális programok előadásait, a projektbe bevont középiskolások és az értelmi fogyatékos felnőttek számára. A közösségi környezeti előadások október 19-től 21-ig, három alkalommal zajlottak, Zentai Zoltán, a NYME Természettudományi Kar Földrajz és Környezettudományi Intézetének munkatársa, intézeti mérnöke vezetésével, "A környezetvédelem jelene, jövője" címmel. Az előadásokon résztvevő diákok sokoldalú megközelítésből érzékelhették, hogy a társadalom tevékenysége sosem marad nyomtalan a környezeti folyamatokban.

A kulturális foglalkozások egyikét Pintér Gábor színművész-drámapedagógus, a Soproni Petőfi Színház társulati tagja tartotta, érzékenyítő tréninggel, drámajátékos módszertannal, irodalmi elemekkel. Az egymásra épülő foglalkozások második állomásán a Kaleidoszkóp-díjas Sajtkukacz zenekar jelent meg, az együttes a kapcsolódó költészeti alkotások közösségi szintű megzenésítése révén tartott csoportos foglalkozást. Harmadik alkalommal Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező foglalkozott a célcsoporttal, és tartott kommunikációs tréninget verbális és non-verbális elemekkel, illetve kapcsolatteremtő szerepjátékokat versekkel és prózai alkotásokkal.

A diákok tudatos, felelősségteljes állampolgárrá válásának megéreztetése végett, a csapatban a közösségért tenni elve alapján, a közvetlen környezet szebbé tétele érdekében láttak neki a diákok a kerékpártárolójuk festéséhez, amit napok alatt el is végeztek.

Október 22-én, a záró rendezvényen a partnerintézmények - így a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonának igazgatója, Gilikter Gabriella és a GAMESZ egyik munkatársa, valamint Fellegi Bálint projektmenedzser, a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója és Farkas László Nándorné, a KLIK Marcali Tankerület igazgatója is képviseltették magukat. Farkas László Nándorné kiemelte: a partnerekkel való kapcsolattartás eredményesnek bizonyult és reméli, hogy a jövőben továbbépíthető.