8700 Marcali, Petőfi u. 16.

+36 85 510 643

titkarsag@berzsenyimarcali.hu

„Marcali – a korszerű természettudomány megismerése modern eszközökkel”

A Nemzeti Tehetség Program NTP-TFJ-22 „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok” célú kiírásán
2 300 000 Ft-ot nyert pályázatunk.

 

Projekt indítása: 2022. november

 

A projekt rövid célja:

A képességek mellett a személyiség-tényezők fejlesztését célzó programok megvalósítása a célunk a természettudományok területén, egyúttal a digitális kompetenciákat is fejlesztve. Tanórai keretek között nem megvalósítható módszerkekkel szeretnénk új ismereteket átadni, a szabadidő eltöltésének egy új alternatíváját kínáljuk és segítenünk a kis közösségek építésében is. Programunk az intézmény minőségi színvonalát emeli és más intézmények számára is átvehető példaként szolgálhat.

 

Résztvevő tanulók:

Az intézmény összes tanulója, kiemelten a 11. évfolyam.

Érintett műveltségterület/tantárgy:

Természettudományok: biológia, fizika, földrajz, kémia.

 

Beszerzendő eszközök:

Mikroszkópok, DNS kettős hélix modell, vérnyomásmérő sztetoszkóppal, molekulamodell építőkészletek, óriás társasjátékok, vezeték nélküli Geiger-Müller számláló, hullámkád rendszer, fénytan-optika készlet, kivetítő beépített RGB szkennerrel.

 

A projekt várható eredményei:

  • A tanulók részéről igény van a játékos, szórakoztató, alkotó tevékenységre és ismeretszerzésre. A program illeszkedik a helyi igényekhez. A tanulók szeretik a kísérleteket, méréseket, a kreativitást igénylő, részben önálló feladatokat. A modern eszközök segítségével ezt a területet könnyebb előtérbe helyezni, vonzóbbá tenni, a tanulók érdeklődését felkelteni.
  • Az érdeklődő, tehetséges tanulók számára biztosítjuk, hogy az eszközök segítségével jobban megismerjék a jelenségeket.
  • Az oktató-fejlesztő játékok lehetőséget kínálnak a szabadidő hasznos eltöltésére is és a munkába bevonjuk a Diákönkormányzatot is. A kisebb közösségi terekben a szabadidőjüket töltő diákoknak is értelmes programot tudunk kínálni.
  • Olyan újszerű, építőjellegű technikákat alkalmazunk, amelyek hozzájárulnak az intézmény minőségi színvonalának emeléséhez és más intézmények számára is átvehető példaként szolgálhatnak.
  • Az alkalmazott módszerek elősegítik az egyenlő bánásmód érvényesülését és hozzájárulnak az oktatási egyenlőtlenségek mérsékléséhez, megelőzik a szegregációt.
  • Célunk az adott szakmai kritériumoknak megfelelő innováció, oktatási, pedagógiai gyakorlat alkalmazása, amely az intézmény szakmai és menedzsmentet érintő fejlesztőmunkáját az egyéni fejlesztési szintig pozitívan befolyásolja.
  • A program lehetővé teszi, hogy a tehetséggondozó munkánk profilja bővüljön, színvonala emelkedjen.
  • A beszerzésre megjelölt eszközök biztosíthatják a természettudományos és digitális tehetséggondozó tevékenységeink műszaki hátterét.
  • Tanulóink a megszerzett, elsősorban a tapasztalás útján elsajátított ismereteiket kamatoztatni tudják a mindennapi életben és a továbbtanulásuk során is.
  • A nyitottság jegyében érdeklődő általános iskolások is megismerhetik a tevékenységünket.
  • A kiemelten legfontosabb rövid távú cél a sikerélmény biztosítása. Ha egy területen elhanyagolható a kudarcok száma a sikerkéhez képest, akkor a tanuló azt önkéntelenül és akár önállóan is fejleszteni fogja.

Projektzárás: 2023. június

A projekt vezetője: Kőrösi András

A projekt megvalósításában részt vesznek: Havranekné Balogh Andrea mentortanár, Szaka Zsolt mentortanár és koordinátor.

 

A projekt külső szakmai partnerei:

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület

A program a Nemzeti Tehetség Program keretein belül a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulhat meg.

 

 

ntp2ntp